Sunday, May 1, 2011

Membottom Lagi.. ( hampir-hampir kumpau )


Langit tak selalunya cerah, kadang-kadang malap jugak. Begitulah kalau nak diandaikan lumrah dan adat memancing. Belum tentu apa yang kita rancangkan berakhir seperti yang kita mahukan. Sesungguhnya Tuhan lebih mengetahui. Kita hanya mampu merancang.

Kalau tengok kat tajuk kat atas tu pun rasanya korang dah dapat agak apa yang aku cuba sampaikan dalam entri kali ini. Hampir-hampir kumpau.. Itulah yang berlaku suatu ketika di laut perairan Sedili, Johor..


Mai secawan..!! Sebelum memulakan sesi pancingan pekena kopi tongkat ali dulu.. Barulah power.. Yeahh!!


Ustaz sedang melayan asakan ikan yang membenam ke dasar laut dalam usaha untuk meloloskan diri..kita tengok siapa yang menang dalam pertempuran antara dua makhluk Tuhan ini. jeng.. jeng..


Akhirnya kemenangan milik Ustaz.. Tengiri yang beratnya hampir 5kg mengalah juga.. Syabas Ustaz, Takbir..!!


Bila ikan tak menjamah umpan, semangat memancing mula menurun, badan pun rasa letih, mata pun mula la rasa mengantuk.. Tidurlah langkah yang terbaik untuk merehatkan badan seketika, sementara tekong menukar port memancing walaupun hanya mengambil masa lebih kurang 30 minit sahaja.


Walaupun patukan ikan tak berapa galak, tapi berjaya juga Cip Kamal mendaratkan ikan gred A. Cayalah..!!

Aku pun tak nak ketinggalan jugak. Alhamdulillah..ikan merah tu.. hehe..


Aruan Tasik @ cobia adalah spesis yang betul-betul akan memberikan tentangan yang hebat. Lihat sajalah aksi yang saya rakamkan di atas.Tuu dia..!! Aruan tasik @ cobia. Tahniah..Walaupun trip kali ini hampir-hampir kumpau, tetapi kepuasan masih lagi terpancar di wajah kami kerana kami berjaya juga membawa pulang ikan-ikan gred A. Sesungguhnya semuanya bergantung kepada tujuan dan niat kita memancing. Adakah memancing sekadar hobi ataupun sebagai karier?
Renung-renungkan.. Selamat Beramal.. Assalammualaikum..!!2 comments:

 1. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
  //__l_l_,\____\,__
  l_---\_l__l---[]lllllll[]
  _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  " Antara kau dan aku
  Blog ini sebagai pengantara”
  http://firestartingautomobil.blogspot.com/
  http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Maaf lama tak ziarah kamu semua….
  Jom Terjah entry terbaru ??
  abu nak Tanya kenapa cermin sebelh kiri

  guane demo mancing ni wehhhh... soheh dok munggg??.sapok jauh demo gi kelaut wehh.. kawe kenal sapo-sapo yang ade kat gambo tu semua... hok beso-beso ikang-ikang demo kelecak penuh nembok naik atas bot.bapok gong ikang. ikang aye ade ikang kerah ekor ade ikang meroh merang. balik semua itang lettung, masing pekkok,meppeh dulli mung..kawe membo nga bang.dok tahu nk explain..sorry lama kawe dok kemari dokdang... Wehhh maso mu tak dok gi kelaut ramai musing ketang caghi mung...

  ReplyDelete
 2. peh..pekat tul slang pantai timurnye nih.. payah gak nak paham.. ape2 pun tq for the comment..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...